Dr. Öğr. Üyesi Türkcan'dan, ''Gizli Tehlike: Kan Şekeri''
Mühendislik - Mimarlık Fakültesi
Tarih: 18 Mart 2020

Dr. Öğr. Üyesi Türkcan'dan, ''Gizli Tehlike: Kan Şekeri''

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan, TÜBİTAK’ın Genç Bilim Dergisi için, bir makale kaleme aldı.

Dr. Türkcan, ''Hafta Sonu Kahvaltılarındaki Gizli Tehlike: Kan Şekeri'' başlıklı makalesinde, kan şekerindeki dalgalanmanın ve bu dalgalanmanın nasıl önlenebileceğine ilişkin yöntemleri açıklarken şu ifadeleri kullandı:

''Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar tüketildiğinde vücut karbonhidratların temel yapı taşı olan glikozu (bir tür basit şeker) emmeye başlar. Dolayısıyla kandaki glikoz miktarı yükselir. Buna bağlı olarak vücut kan şekerinin yükseldiği mesajını pankreasa iletir. Pankreas da insülin hormonu salgılamaya başlar. İnsülin hormonu hücre yüzeyinde bulunan almaç (reseptör) ile etkileşim kurarak glikozun hücre içine alınması için kanalların açılmasını sağlar. Böylece kanda bulunan glikoz hücre içine alınır ve kan şekeri düşmeye başlar.

Bol karbonhidratlı bir pazar kahvaltısından sonra ise kandaki şeker miktarı aşırı artar ve insülin hormonu da aşırı salgılanır. Bu da kandaki şeker miktarının aşırı azalmasına yol açar. Kandaki şeker oranına bağlı olarak oluşan bu dalgalanmalar nedeniyle şeker hastalığının ortaya çıkma olasılığı artar.

Peki, kan şekerindeki dalgalanmayı nasıl önleyebiliriz?''

Yazının tamamını görüntülemek için tıklayınız.